astrologija.net

Ovan

 

21 Mart - 20 April


Karakter

     Još kod prvobitnih religija Ovan je imao veliki značaj: smatrali su ga za žrtvenu životinju, pa je zato bio drag bogovima. Sa rimskom mitologijom može se reći da dobiva još veću važnost; to je simbol početka svake stvari i vezan je za događaj koji se odvija svakoga jutra sa izlaskom Sunca. Ovan označava početak Zodijačkog kruga gdje je zračenje Sunca najefikasnije. Osim toga, posebna dominacija Marsa pruža rođenima pod ovim znakom osobine smjelosti i dinamičnosti, koje su često potpomognute jakom individualnošću i impulzivnošću.
    Nadahnut nevjerojatnom radošću za životom, Ovan instinktivno upravlja drugima, ulijevajući svakom volju, odlučnost i poduzimljivost. Inicijativa, hrabrost i entuzijazam nagone ga da intervenira u svakoj situaciji i svakoj stvari pruži svoj lični pečat. Ovan se može definirati kao "mladalački znak", pun kontradikcija i sukoba, gdje impulzivnost dominira, a razmišljanje dolazi kasnije. Takva jaka vitalna snaga može ga nagoniti i na agresivnost. Ovan daje veliku prednost u ponašanju osobama rođenim pod njegovim znakom: te osobe posjeduju veliku spretnost u govoru i prijateljski su raspoložene prema drugima: u svojoj otvorenosti i impulzivnosti uspjevaju da ubace nešto jednostavno, što razoružava i čini prijatnom svaku situaciju.
    Ovan uvijek zna što hoće, nezavisne je prirode, ume da odbrani svoje interese i ne dozvoljava da lako potpadne pod utjecaj: ne čeka nikada da ga iznenadi neki događaj, već ga odlučno spriječava. To je često rezultat neograničenog povjerenja koje ima u sebe. Ono ga nagoni da podcjenjuje teškoće i da reagira i ne razmišljajući o posljedicama svojih akcija. Njegova ambicija je opravdana: on je sposoban i spreman da se izloži svakom žrtvovanju pod uslovom da mu se priznaju zasluge i da se nađe u centru neke važne situacije. Reagira intuitivno i brzo, pa često postaje drzak i nepromišljen. Ne možemo a da ne spomenemo da Ovan ima jaku moralnu osnovu: on živi u sadašnjosti, zaboravlja ono što je prošlo i interesira se za budućnost, samo ako odluke koje su za njega važne postanu krajnje aktualne.

Posao

    Iz svega rečenog, lako je zaključiti da za Ovna posao može postati glavni smisao života, jer ga smatra kao ventil oduška za svoju snagu. On mu pruža zadovoljstvo da uvijek pred sobom ima cilj kome teži, čak i kada su pred njim dosta teške prepreke. Ovan mrzi komplicirane poslove i aktivnosti koje zahtijevaju strpljenje i diplomaciju, a ističe se u poslovima koji traže uvjeravanje i sposobnost da se održava i poštuje izvjesna disciplina.
    Pošto je energija koja ga vodi dinamična, Ovan je uvijek sklon lakom oduševljenju. Sa poletom, žarom i optimizmom počinje neki posao ali ako odmah ne uspije, njegov interes brzo slabi. Ali, ako uoči da utvrđeni cilj ne može osvojiti, uspijeva odmah da se preorijentira zahvaljujući svom neumornom zalaganju, nezavisnim inicijativama, organizacionim sposobnostima i jakom smislu za odgovornost.
    Ako želimo naći specifične poslove koji su prikladni za osobine Ovna, možemo reći da se takve osobe ističu na svakom polju humanih nauka: od umjetnosti do medicine, od vojne karijere do sporta. Uspijevaju da budu odlični rukovodioci u industriji, ljekari, novinari, umjetnici. Steći ekonomsku nezavisnost nikada nije problem za pravog Ovna. Na veće teškoće nailazi kada treba da zadrži i investira svoju zaradu. On ne umije da ocjeni pravu vrijednost novca i vidi ga samo kao sredstvo da ispuni svoje želje. Rado troši za sebe i druge i teško razmišlja o štednji.

Prijateljstvo i ljubav

    Sada, kada smo upoznali sve strane karaktera ovoga znaka, lako možemo zaključiti da te osobe u ljubavi mogu pružiti sve od sebe, bez granica i ustezanja. Osoba rođena pod ovim znakom sposobna je za najveće strasti i tiransku ljubomoru, a u svim njenim vezama dominira želja za posjedovanjem.
    Ovan je idealista i, ako je siguran da mu je ljubav iskreno uzvraćena, spreman je da voli velikim žarom. U braku je uvijek sklon da preuzima autoritativnu ulogu i da se žrtvuje za voljenu osobu. Ipak, on nije uzor vjernosti: privlače ga flertovi i avanture, ali više iz dosade, nego iz nekog stvarnog zanosa. Te avanture uglavnom traju kratko, jer iznenadno oduševljenje vrlo lako zamjenjuje nezainteresiranost.
    Što se tiče prijateljstva, treba naglasiti da je njegov krug poznanstva dosta širok, ali pravih prijatelja malo ima. To nastaje zbog činjenice da Ovan, iako izaziva veliku privlačnost kod ljudi, teško uspijeva da sklopi pravo prijateljstvo. Ali, kada je prijateljstvo već učvršćeno, uspijeva iskreno da pomogne onome tko mu je prijatelj, da mu organizira život ako je potrebno i otvori mu nove horizonte interesiranja.
    Ovim znakom vlada planeta Mars, pa se stoga nemojte iznenaditi što će vas Ovan gledati pravo u oči, sa bezobzirnim poštenjem i pomalo dirljivom vjerom u prijateljstvo. Ali, ako ga povrijedite, čak i suze mogu da poteknu, ali vi ih nikada nećete vidjeti. Ovan će prije dozvoliti da ga vidite mrtvog nego da pokaže svoju slabost. Od njega nemojte očekivati suptilnost, takt ili poniznost. Čak ni strpljivost mu nije jača strana.

Zdravlje

    Iako je izuzetno fizički otporan, Ovan je sklon da svoj organizam izloži pretjeranom naporu i upravo zbog svog impulzivnog karaktera nikada ne primjećuje prve simptome smetnji, tako da postaje iznenađen kada zdravlje popusti. Sklon je akutnim oblicima bolesti i njegov prirodan lijek je san, dubok i dug, koji izvanredno djeluje na čitav nervni sistem koji je uvijek dosta napregnut.
    Infektivne bolesti kod Ovna su vrlo rijetke, kao i kronične. Ovaj znak vlada glavom, pa osobe rođene u znaku Ovna pate od prehlada glave, groznica, astme, migrene, kao i od raznih opekotina i povreda lica i glave, kontuzija, povreda očiju i apopleksije. Ovan vlada i zubima, koji ga često muče, a na drugom mjestu su želudac i bubrezi.
    Osobama rođenim u ovom znaku nije potrebna nikakva dodatna stimulacija, pa ne bi trebalo da pretjeruju ni u piću ni u pušenju. Idealna dijeta za njih je riba, salate i svježe voće. Moraju biti dosta na svježem zraku, da bi postigli ravnotežu sa svojim nervima koji su napeti zbog njihovih ambicija i snažnih nagona. Zbog napetosti često imaju povišen krvni pritisak, dobivaju srčane napade i nervne slomove.

 

Steves free web site templates

 

© EURO, 2003. Sva prava pridržana.